۱۳۸۹ مرداد ۲۸, پنجشنبه

نمایشگاه ایفلا 2010


به نظرم یکی از بهترین بخشهایی که در حاشیه گرد هم آیی هفتاد و ششم ایفلا برگزار شد، نمایشگاه ایفلا بود. این نمایشگاه از دومین روز تا نیمه اول آخرین روز برپا بود در سالنی بزرگ در همان محل برگزاری گردهم آیی. نمایشگاه تشکیل شده بود از چند ردیف اختصاص یافته به ارائه پوسترهای ایفلا، در استند شماره 37 این ردیف ها هم پوستر همکارانمان خانم نادیا حاجی عزیزی و آقای دکتر سیروس علیدوستی نمایش داده شد.

یک بخش پرینت و بخش استفاده از اینترنت از راه کامپیوترهای در اختیار شرکت کنندگان البته در همه قسمت های محل برگزاری دسترسی به اینترنت بی سیم میسر بود و در همه طبقه ها هم تعدادی کامپیوتر برای دسترسی به اینترنت در دسترس بود. به علاوه یک محوطه بزرگ دارای صندلی برای نشستن بازدیدکنندگان و گفتگوی آنها در انتهای سالن نمایشگاه قرار داشت. در این مکان امکان خریدن مواد خوراکی وجود داشت. دیوار پشت این بخش مزین به پرچم همه کشورها از جمله پرچم کشورمان بود.
بقیه سالن به صورت غرفه غرفه چیده شده بود. غرفه های موجود در نمایشگاه را به چند دسته کلی می توان تقسیم کرد.
1.     غرفه هایی برای نمایش سخت افزارهای حوزه کتابداری و خدمات اطلاع رسانی، تجهیزاتی مانند دستگاه اسکنر، دستگاه های تمیزکننده کتاب، دستگاه نمایش خدمات کتابخانه ها، دستگاه تحویل کتاب و مکانیزاسیون کتابخانه ها و ....؛


2.     غرفه هایی برای نمایش نرم افزارهای مربوط به حوزه کتابخانه ها و خدمات اطلاع رسانی مانند نرم افزارهای مدیریت محتوا و یکپارچه سازی اطلاعات و مدارک کتابخانه ها ، نرم افزارهای کتابخانه بر روی موبایل و ...؛
3.     غرفه برخی از کتابخانه های جهان
4.     غرفه بعضی دانشگاه های دنیا
5.     غرفه انتشارات دانشگاهی 
6.     غرفه پایگاه های داده
7.     غرفه برخی از انجمن های کتابداری
ما قسمت بیشتر وقت خود را به بازدید از غرفه ها، گفتگو با غرفه داران و ... در نمایشگاه گذراندیم.  تمرکز ما در نمایشگاه به عنوان نمایندگان ایران داک پی گیری یک ماموریت کاری و در راستای آن گفتگو با نمایندگان پایگاه های داده ها و منابع دیجتالی بود. در زمان نمایشگاه موفق شدیم با نمایندگان حاضر در غرفه هایCambridge University press ، Sage Premier، IEEE digital library ، Springer،Ebsco ، Emerland ،Prequest ،Elsevier  و SJ گفتگو کردیم و در بیشتر موارد توافق شد که پی گیری های بیشتر از راه پست الکترونیک و با افراد مشخصی که به ما معرفی می شد، انجام شود. معمولا افراد حاضر در غرفه ها مسوولان فروش بودند و اختیار برای تصمیم گیری و آن طور که به نظر می رسید، اطلاعات برای ارائه در مورد موضوع موردنظر پژوهشگاه نداشتند. خیلی از این پایگاه داده ها دسترسی آزمایشی به برخی از منابعشان را در صورت درخواست در دوره های زمانی یک هفته تا یک ماه فراهم می کردند، بر اساس گفتگوهایی که داشتیم احتمالا خواهیم توانست امکان دسترسی موقتی به پایگاه ها را در مدت زمان محدودی برای پژوهشگاه دنبال کنیم.

۱۳۸۹ مرداد ۲۶, سه‌شنبه

ایرانیان در ایفلا 2010


فکر کنم در ذهن خیلی از همکاران  و دوستان پرسش درباره شرکت کنندگان ایرانی در گردهم آیی ایفلا وجود داشته باشد. طوری که در چند وبلاگ خواندم که در ایفلای 2010 هیچ کتابدار ایرانی ای شرکت نداشته است. بر تابلو اعلاناتی که در یکی از تالارهای گردهم آیی قرار گرفته بود، نام شرکت کنندگان گردهم آیی به تفکیک کشور نوشته شده بود. نام 9 ایرانی در میان اعضای شرکت کننده بود. اما از آنجا که احتمالا من موفق به دیدار با همه ایرانیان حاضر در گردهم آیی نشده ام و از آنجا که امکان ثبت نام در کنفرانس به صورت مراجعه حضوری در زمان برگزاری کنفرانس وجود داشت، من در اینجا مشخصات دوستانی که از ایران به کنفرانس آمده بودند و با آنها دیدار داشتم را می نویسم:

خانم زمریم ذاکر حمیدی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل؛خانم ذاکر که کارشناسی ارشد کتابداری پزشکی دارند، موفق شده بودند کمک هزینه (گرنت) ایفلای 2010 را دریافت کنند و در برنامه های پیش از کنفرانس حاضر شده بودند و پس از کنفرانس هم در دانمارک درباره موتورهای جستجو، حوزه تخصصی شان سخنرانی داشتند. ایشان در کتابخانه توانیز مشغول کار هستند.
آقای فتح الله کشاورز، خانم سعیده اکبری دریان و خانم افسانه تیمورخانی از کتابخانه ملی. نمایندگان کتابخانه ملی در ایفلا 2010 ارائه مقاله داشتند با عنوان تحلیل محتوای نسخه های خطی دسترسی آزاد در کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران. در زمان ارائه این دوستان در نشست کتاب شناسی، به دلیل درگیری در نمایشگاه ایفلا و بخش پوستر متاسفانه نتوانستیم حاضر شویم.
آقای عبدالرضا نوروزی چاکلی از دانشگاه شاهد که ایشان هم در کنفرانس دو مقاله داشتند، مقاله ای در نشست کتابخانه ها و خدمات پژوهشی برای مجلس با عنوان نقش کتابخانه های مجلس در افزایش دسترسی شهروندان به دانش و موانع آن در کشورهای در حال توسعه که به عنوان عضو هیات علمی دانشگاه شاهد مقاله را در همکاری با سه نویسنده دیگر ارائه کرده بودند. مقاله دیگری هم داشتند با عنوان  مصرف محتواهای دسترسی باز: موانع و راه حل ها. در هنگام ارائه این مقاله در نشست E-metrics حاضر بودم. متاسفانه متن کامل مقاله در سایت ایفلا در دسترس نیست.

بعد از نوشتن: تعداد کتابداران و پژوهشگران ایرانی ساکن خارج از کشور که به ویژه از سوئد در گردهم ایی حاضر شده بودند، قابل توجه بود. به طوری که در بیشتر نشست ها، در بخش پوسترها، در نمایشگاه، در میان داوطبان کنفرانس که به راهنمایی و اطلاع رسانی به حاضران مشغول بودند، دائم ایرانیانی را می دیدم که از حضور شرکت کنندگان ایرانی در گرد هم آیی اعلام شادمانی می کردند.

بازگشت


گردهم آیی ایفلا 2010 روز گذشته (15 آگوست برابر با 25 مردادماه) بعد از نزدیک به یک هفته بلاخره پایان یافت. شمار شرکت کنندگان روز آخر گردهم ایی به طور محسوسی کاهش پیدا کرده بود، به طوری که چهره شهر به ویژه حوالی  خیابان کورس واگن، محل برگزاری گردهم آیی تغییر کرده بود و دیگر از زنان و مردانی که پیر و جوان زن و مرد با رنگ پوست های متفاوت و لباس های متنوع کارت شناسایی ایفلا را بر گردن آویخته بودند، کمتر خبری بود. در روزهای آخر حضور در نمایشگاه و شرکت در نشست های متنوع فرصت کمتری برایم گذاشت که بتوانم مفصل درباره گردهم آیی بنویسم. اما قصد دارم کار این وبلاگ را با به پایان رسیدن همایش به پایان نبرم و نوشتن از تجربه های شرکت در گردهم آیی را ادامه بدهم. جمع بندی کنونی ام از این گردهم آیی این است که اگر فرد یا سازمانی بخواهند بهترین بهره را از طیف گسترده برنامه های آن ببرند، لازم است هدف گذاری دقیق و دستور کار مشخص داشته باشند. موضوعات متلابه و بحث های مورد علاقه شان برایشان روشن باشد.
راستی گوتنبرگ را برای بازگشت به ایران به مقصد استکلهم ترک کرده ام، فردا دوستی بازدید از دانشگاه استکهلم و چند کتابخانه بزرگ شهر را برایم برنامه ریزی کرده است. دلم واقعا برای خانه تنگ شده است. ذهنم پر از داده است از مشاهده هایی که این روزها انجام دادم، زمان می خواهم برای دسته بندی، تحلیل و جمع بندی داده ها، حس ها، درک ها و مشاهده ها.
گزارش های غیررسمی و خلاصه ام درباره ایفلا در این وبلاگ ادامه خواهد داشت.